sunnuntai, helmikuuta 24, 2008

77) We’ve Had Enough (2004

| Michael Jackson | Rodney Jerkins | Lashawn Daniels | Carole Bayer Sager |

Michael Jackson pukee kannanottonsa yleensä kysymyksiksi: ”Who gave you the right to shake my family tree?” Se on toki sivistyneempi tapa kuin perusteettomien syytösten roiskiminen, mutta lopputulos ei aina ole niin poleeminen kuin soisi. The Ultimate Collection -boksin päätösraidan kysymykset kuvaavat lasten hätää sodan keskellä ja halveksuvat auktorisoitua väkivaltaa. ”What did these soldiers come here for? If they’re for peace, why is there war? Did God say that they could decide who will live and who will die?”

Biisin nimi ja julkaisuajankohta pedofiliasyytöksiä seuranneen riepotuksen keskellä enteilivät omassa ahdingossa piehtaroimista, mutta teksti tuntuukin viittaavan USA:n toimintaan Irakissa. Koska mitta on tullut täyteen, on myös vihdoin aika vastata kysymyksiin: ”It’s going down baby, just let God decide!” Loppu sujuu tutumman ”why did you do it” -voivottelun merkeissä.

Melodia tukee tekstin rakennetta: alun kysymyksissä sävel kulkee ylöspäin, huippukohdan julistuksessa ”They’ve got to hear it from us” se laskee. Varsinaista kertosäettä ei ole lainkaan. Sovitus pauhaa pompöösisti ja Jacksonin ääni on lähes liioitellun riutunut, mutta lopputuloksen jylhyys ei vedä vertoja esimerkiksi Earth Songille. Rodney Jerkins ei tässäkään ihan ollut mies paikallaan.

Joidenkin mielestä We’ve Had Enough olisi ansainnut tulla säästetyksi myöhemmälle ”kunnon” albumille, mutta loppuvuosi 2004 oli sille aivan oikea ilmestymisaika. Jackson-skandaali tuli taivaan lahjana (eikä välttämättä pelkkänä lahjana) niille, jotka halusivat saada amerikkalaismedian huomion pois Irakin tilanteesta ja todennäköisesti myötävaikutti siihen, että George W. Bush tuli valituksi toiselle presidenttikaudelleen.

Irakin ja Neverlandin tapahtumilla on muutakin yhteistä. Bush vakuutti, että Saddam Husseinin hallussa on joukkotuhoaseita, ja Tom Sneddonin luottotoimittajat levittivät yhtä varmaa tietoa Neverlandin kauhuista lapsipornolöytöineen ja DNA-todisteineen. Bush joutui tiukoille selitellessään joukkotuhoaseiden mystistä materialisoitumattomuutta, mutta Neverland-reportterien ei tarvinnut selitellä uutiskupliaan mitenkään.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

"Joidenkin mielestä We’ve Had Enough olisi ansainnut tulla säästetyksi myöhemmälle ”kunnon” albumille, mutta loppuvuosi 2004 oli sille aivan oikea ilmestymisaika. Jackson-skandaali tuli taivaan lahjana (eikä välttämättä pelkkänä lahjana) niille, jotka halusivat saada amerikkalaismedian huomion pois Irakin tilanteesta ja todennäköisesti myötävaikutti siihen, että George W. Bush tuli valituksi toiselle presidenttikaudelleen."

Ei kai tässä nyt tarkoiteta, että Bushin uudelleenvalinta oli hyvä juttu?

Aika kornia mielestäni verrata Michael Jacksonin kotitilan ja Irakin tilanteita toisiinsa.

Itse biisistä: Olen samaa mieltä, että aivan Earth Songin tavalla onnistunut mahtopontinen pop-biisi tämä ei ole, mutta melkein. Sijoitus meikäläisen näkökulmasta aika ok.

Timo kirjoitti...

Kyllä, on erittäin kornia asettaa Neverlandin ja Irakin tapahtumat samalle merkittävyystasolle, mutta näinhän (amerikkalais)media teki. Taisi Neverland mennä edellekin aika pitkän aikaa.

Bushin uudelleenvalinnan otin esiin siksi, että useat tahot, jotka osaavat suhtautua kriittisesti USA:n ulkopolitiikkaan, tempautuivat täysin kritiikittömästi mukaan Jackson-lynkkausmielialaan, ja näiden suhtautumisten välillä on mielestäni ristiriita.

Anonyymi kirjoitti...

FFX 2 on hieno peli ja niin on We’ve Had Enough kappale.