perjantaina, tammikuuta 04, 2008

98) Greatest Show on Earth (1972

| Jerry Marcellino | Mel Larson |

Amerikkalainen juorutoimittaja J. Randy Taraborrelli on rakentanut hämmästyttävän uran paljolti sen varaan, että pääsi lähes 30 vuotta sitten samaan valokuvaan Michael Jacksonin kanssa. Mies esiintyy yhä Jackson-asiantuntijana ja jopa lähipiirin edustajana, vaikka hänellä ei ole näyttöä minkäänlaisesta kontaktista tuottoisan lounassetelinsä kanssa vuoden 1981 jälkeen.

Taraborrellin The Magic and the Madness -kirja pursuaa kutkuttavia, kenties ajoittain todenperäisiäkin Jackson-anekdootteja, joista eräässä päähenkilö paiskaa pöytään sirkusmoguli P.T. Barnumin elämäkertakirjan ja julistaa managerilleen: ”Haluan, että minun urastani tulee maailman suurin show!” Barnum & Baileyn sirkus tunnettiin mainoslauseestaan The Greatest Show on Earth, joksi myös Cecil B. Demille nimesi aiheesta vuonna 1952 ohjaamansa Oscar-elokuvan.

Vetävä juttu, mutta mahtaako Taraborrelli tietää edes sitä, että Jackson levytti samannimisen kappaleen jo 13-vuotiaana Ben-albumilleen? Se ei varsinaisesti kerro sirkuksesta, vaan käyttää sitä rakkauden vertauskuvana. Rakastunut lentää korkealla kuin trapetsitaiteilija ja näkee asiat lapsen tavoin, sateenkaaren värisin silmin.

Jacksonin varhaisiin biiseihin haettiin usein sekä aikuisen että lapsen näkökulmaa. Harvoin pyrkimys onnistui näin hyvin. Rikkaasti orkestroitu ja sävykäs ralli toimii siksi, että laulaja on lapsi, ei siitä huolimatta. ”Get your ticket right away”, Jackson hihkuu tehden selväksi, että tällaisen matskun parissa hän on omimmillaan.

Ei kommentteja: