keskiviikkona, huhtikuuta 23, 2008

51) You Were There (1990

| Michael Jackson | Buz Kohan |

Vaikka Sammy Davis, Jr. (1925–1990) pääsi isänsä mukana showbisnekseen jo pikkupoikana ja esiintyi myöhemmin valkoisten supertähtien kuten Frank Sinatran ja Dean Martinin rinnalla, hänen uralleen mahtui paljon rasistisia kokemuksia. Muiden mustaihoisten tapaan hän ei saanut yöpyä tai viettää vapaa-aikaansa niissä Las Vegasin hotelleissa, joihin hänet oli pestattu pääesiintyjäksi. Hän ajoi aktiivisesti rotuerottelun kumoamista Vegasin ja Miami Beachin show-mestoissa ja muisteli myöhemmin: ”Being a star made it possible for me to get insulted in places where the average Negro could never go and get insulted.”

Kun kuolemansairaalle Davisille järjestettiin televisioitu 60-vuotistaiteilijajuhla, tätä aihetta kunnioitettiin kauniin vähäeleisellä, mutta osuvalla laululla. ”You were there before we came, you took the hurt, you took the shame.” Michael Jackson kiitti häntä niistä mahdollisuuksista, jotka hänelle oli suotu itsensä toteuttamiseen. Pelkällä pianotaustalla käynnistynyt biisi kesti alle kaksi minuuttia, ja siihenkin mahtui kymmenen sekunnin tauko.

Tällä esityksellä Jackson osoitti uransa hienointa tai ainakin ymmärrettävintä tilannetajua. Mahtipontinen lopetuskin korosti ensisijaisesti Davisin pioneerityön, ei esittäjän suuruutta. Jo etukäteen Jackson ilmoitti, että You Were There esitetään vain tämän yhden kerran, koska se on ”Sammyn laulu”. No, You Tubessa toki on cover-yrityksiä, jotka paljastavat, ettei biisin näennäisen simppelistä melodiasta ihan noin vain suoriuduta.

Jossain kaukana tulevaisuudessa, käsitysten hiukan selkiydyttyä You Were Thereä voi kuvitella esitettävän myös Jacksonin kunniaksi – vielä toistaiseksi häneen kohdistuvan umpiprimitiivisen käytöksen ja rasismin yhteys tuntuu olevan vaikea hahmottaa. Esimerkiksi hänen raha-asioitaan hölmösti rääpivien ”uutisten” taustalta voi kyllä aistia vanhan ”eihän se raha mustan miehen käsissä pysy” -asenteen. Ja tietenkin tarkoitushakuisuuden: talouspuolellahan huonoilla uutisilla on tapana toteuttaa itsensä, vaikka niissä ei alkujaan olisi mitään perää. Ensimmäisestä Iltalehden kannessa olleesta ”Michael Jackson vararikossa” -otsikosta (ilman kysymysmerkkiä) on muuten kohta seitsemän vuotta.

Neljä kuukautta tv-esityksen jälkeen Michael Jackson toimi Sammy Davis, Jr:n arkun kunniasaattajana Frank Sinatran, Dean Martinin ja Bill Cosbyn kanssa.

2 kommenttia:

Essi kirjoitti...

Enpä ollut tätäkään esitystä katsonut varmaan vuosiin. Pitää ehkä kaivaa taas esiin noi vanhat VHS:t. :D

Kiitos muuten tästä blogista, tätä on ilo lukea! Tosi mielenkiintosta historiaa, teräviä pointteja ja perusteltuja mielipiteitä.

mk kirjoitti...

Autsh... nyt rupesi näin yön heikkona hetkenä itkettämään. Se, että tuo esitys on niin hieno, ja että siitä meni vain 4kk kun oltiin jo arkkua kantamassa. Mahtoi tulla MJ:lläkin suru puseroon. Kiitos kaunis tästä blogista, oppii kaikkea uutta, mielenkiintoista tietoa!