keskiviikkona, huhtikuuta 09, 2008

57) The Way You Love Me (2000|2004

| Michael Jackson |

Invincible-albumin syntyyn liittyy laaja kirjo uskomuksia. Vuoden 2001 alussa levyn tekoon osallistuneen Pro Tools -velho Stuart Brawleyn mukaan albumin 16 biisistä 14 tehtiin alusta loppuun sen puolen vuoden aikana, kun hän oli mukana. Mitä sitten tapahtui edeltäneinä kahtena vuotena? Ääripäiden mukaan Jackson ei saanut mitään aikaan terveydellisten ja/tai päihdeongelmien takia tai hänen ei kannattanut haaskata parhaita biisejään projektiin, joka levy-yhtiöriidan takia oli tuomittu epäonnistumaan. Tuottaja Rodney Jerkins väitti Cut-lehdessä: ”There’s a good album’s worth of material that could blow your mind.”

Ymmärrettävästi Jackson ei antanut näitä mielenposauttajia Invincibleä seuranneiden kokoelmien sopimusteknisiksi ”uusiksi” biiseiksi. (Harva tuntuu tietävän sitäkään, ovatko nuo äänitykset Sonyn vai Jacksonin maksamia ja määräysvallan alaisia.) The Ultimate Collectionin demot kuitenkin paljastavat, että ainakin levyn ajoittain kovin vetelään balladiosastoon oli työn alla vahvempaakin tavaraa. Kuten Walter Afanasieffin ja Robin Thicken upea sävellys Fall Again, joka sittemmin päätyi Maid in Manhattan -soundtrackille syystäkin tuntemattomaksi jääneen Glenn Lewisin esittämänä.

Boksin helmi on silti yksinkertainen, luonteva, pakoton ja lähes nenäkkään hyväntuulinen The Way You Love Me. Tekstin minä on päästänyt irti peloistaan ja rypee rakkaudessa. ”I love the way that you’re holding me” -lause saa täydennyksen taustakuorolta: ”It doesn’t matter how you’re holding me.” Jacksonin laulu on myös rennon vapautunutta ja stemmat virtaviivaisia.

Melodia leikittelee sävellajeilla jo alkuvaiheissaan, ja seassa on yksi kunnon euroviisumodulaatio. Suorastaan hillittömäksi tunnelma kehittyy lopun uu-uu-osuudessa, kun sävellajia nostetaan lyhyessä ajassa neljä kertaa, viimeinen vielä edellisiä nopeammin. Sinne ylös biisi jää huhuilemaan ja lallattelemaan, kunnes haipuu pois. Aika veikeää.

2 kommenttia:

oney kirjoitti...

Juu, tämä oli minulle ehdottomasti yksi Tucin piristysruiskeista! Ei mennyt joulupukilla rahat hukkaan kun aikoinaan pyysin boksia lahjaksi. Biisi on aika tasapaksua rallattelua, mutta kenties siinä on vielä jotain uutuudenviehätystä :) Tykkään kyllä esim. The world was a better place cause you came in time -noususta, joka tulee kertosäkeen jälkeen antamaan kappaleelle hieman sähäkkyyttä ja kertoo kuuntelijalle, että tämä jatkuu vielä!

Sanoituksista tykkään, ja biisin kuunteleminen saa toivomaan MJ:lle harmonista, onnellista rakkauselämää.

Mitä tarkoittaa euroviisumodulaatio?

(Tuossa Youtuben videossa on useita pieniä hauskoja yksityiskohtia.)

RaEkWoN kirjoitti...

Varsin yllättävä valinta. Kappale on tosin rento ja pakottamaton, mutta melko mitäänsanomaton. Kiva nosto kuitenkin, harva lienee tästä biisistä edes tietoinen.

Euroviisumodulaatio tarkoittanee sävellajin nostoa? Jota euroviisuissa on ympätty useita 3-minuuttiseen raitaan, mahtipontisen pöhötyksen lisäämiseksi :)