maanantaina, huhtikuuta 21, 2008

52) Off the Wall (1979

| Rod Temperton |

Miksi Saksassa on syntynyt niin monta monikansallista menestysyhtyettä? Siellä perustettiin myös viiden maan kansalaisia sisältänyt Heatwave, jonka biisit kynäili brittiläinen kosketinsoittaja Rod Temperton. Amerikkalaisten Wilderin laulajaveljesten takia ryhmän koukukkaat discohitit otettiin vastaan USA:ssakin, ja Tempertonin kyvyt huomioivat mm. Quincy Jones ja Michael Jackson. Häneltä pyydettiin muutama biisi, ja kaikki kolme ehdotusta päätyivät Off the Wall -albumille.

”Get that groove, let it take you higher.”
”Leave your worries behind, cause rain, shine don’t mind.”
Kuulostaako tutulta? Nuo ovat iskulauseita Heatwaven hiteistä. Nimiraidan lisäksi koko albumin eskapistinen tematiikka tuntui tulevan Tempertonin kautta. Vaikka mies on kertonut räätälöineensa biisin lyhyet nuotit juuri Jacksonin laulutyylille sopiviksi, minua on aina Off the Wallissa häirinnyt, että se kuulostaa liiaksi Heatwavelta. Ja vaikka aivot narikkaan -meiningissä ei ole mitään vikaa, minua myös häiritsee ihmisten halu leimata tällainen (valkoisen miehen kirjoittama) sovinnainen rallattelu Jacksonin ”kulta-ajaksi”, johon kaikkea myöhempää kuuluu nyreksien verrata.

Kunhan selviää oudosta apinanääni-introsta, saa kuullakseen erittäin elastista ja loistavasti laulettua pehmodiscoa. Kertosäkeessään biisi toistaa Heatwaven Boogie Nights -hitistä tuttua kolmen–neljän miesäänen ja kuoron peippailua – erona vain se, että Jackson hoitaa itse kaikki äänet. Soundi on esikuvaa puunatumpi ja vivahteikkaampi, ja bassonero Louis Johnson jättäytyy sovinnolla laulustemmojen taustalle.

Koko albumin nimeämisen Off the Wallin mukaan voi nähdä hyvinkin alleviivattuna irtautumisena perhekuvioista. The Jacksons Variety Show näet alkoi aina samalla Michaelin laulamalla esittelykappaleella, jonka aikana tv-ohjelman vieraat spreijasivat nimensä pahviseen tiiliseinään. Levyttämättä jäänyt biisi oli nimeltään On the Wall.

4 kommenttia:

Markus kirjoitti...

Mun ehdottomia suosikkejani. Jotenkin tosi sympaattinen biisi; sellainen hyvän mielen kappale, tämmöiseen ei nykyisin hampaat irvessä tehdyssä popmusiikissa juurikaan törmää.

Jeu kirjoitti...

^Naulan kantaan, Markus!

Täydellinen discokappale, loistavasti sävelletty ja toteutettu. Toinen kerta kun joudun hampaat irvessä lukemaan tätä listaa ;)

Mutta blogi on eittämättä loistava. Kaikista sijoituksista ei voi olla samaa mieltä yksikään lukija, saati että blogin tekijä pystyisi täyttämään kaikkien toiveet. Saati että se olisi tarkoituskaan! Saadaankohan Off the Wallin sisällöstä muuten paljoakaan tälle listalle? Kun Don's Stopin ja Rock With You:n ohella se levyn tunnetuin hitti esitellään jo nyt. Saa nähdä ;)

Anonyymi kirjoitti...

oma henk.koht. lemppari off the wallilta on burn this disco out ;)

oney kirjoitti...

Biisi svengaa kyllä mukavasti ja tekee aina hyvälle tuulelle - MOT.