keskiviikkona, elokuuta 13, 2008

8) Little Susie (1995

| Michael Jackson |

History-albumia edeltänyttä aikaa voisi pitää Michael Jacksonin vimmaisimpana luomiskautena sitten vuosien 1978–80. Hänenhän oli tarkoitus levyttää vain 5–6 fanisyöttiä kokoelmatuplan täytteeksi, mutta tiiviihkössä tahdissa saatiin kasaan kokonaan uusi cd. Vaikka sisältö herätti ristiriitaisia reaktioita, harva kykenee kiistämään sitä, että mukaan mahtuu paljon uudenkuuloista, toteutukseltaan kokeilevaa, tinkimätöntä ja viimeisteltyä musiikkia.

Little Susien sovitus säpsähdytti ensikuulemalta ehkä eniten. Välisoitoksi lainatun Maurice Duruflén kuoroteoksen feidaantuessa kuuluu, kuinka pieni tyttö avaa soittorasian, vetää sen käyntiin ja hyräilee melodian mukana, kunnes veto loppuu. Taustalla raksuttaa vanha seinäkello. Voiko lapsen yksinäisyyttä paremmin kuvata? Proosallisempi kysymys: valmistettiinko biisiä varten aito soittorasia? Se näet kilkattaa a-osan melodiaa.

Tekstin piinakuvasto tuskanhuutoineen, repeytyneine vaatteineen, verisine hiuksineen ja kauhistelevine väkijoukkoineen onkin tavallaan vain kärjistäen tukemassa intron viestiä – sitä, miten kova kokemus laiminlyönti voi lapselle olla. Viimeinen säkeistöhän sen kertoo: ”Neglection can kill like a knife in your soul, oh it will.” Jackson antaa ymmärtää, että pienen ihmisen hylkääminen on jo sinällään raakaa väkivaltaa ellei peräti murha.

Ehkä yliampuvaa mässäilyä, mutta sitä mehevämpi on kontrasti lempeästi keinuvan kehtolaulumelodian ja Jacksonin konstailemattoman lauluosuuden kanssa. Little Susie on uniikki yhdistelmä lohdullista harmoniaa ja painostavaa kolkkoutta patarumpuineen, kaiutuksineen ja kirkonkelloineen. Sen melodramaattisuus ei ole bonjovimaista umpikyynistä kuulijoidenkalastelua, vaan se pyrkii tekemään olon epämukavaksi. Siirappi toimii sekä houkuttimena että karkottimena.

Kansiteksteissä mainitaan sävellyslähteenä Sunrise, Sunset, venäjänjuutalaisesta perheestä kertovan Viulunsoittaja katolla -musikaalin biisi. Ei siitä suoraan otettu kuin valssirytmiä korostava jousivälikkeen melodia, mutta kokonaistunnelmassa on paljon samaa slaavilaisuutta. Tämä yhteys ripottelee uutta kirpeää maustetta Little Susien tragediaan – Sunrisen lyriikassahan ihmetellään, kuinka nopeasti tytöt ja pojat varttuvat suuriksi. Susie ei varttunut.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

tuumin eilen että onkohan little susie ollut jo top100 listalla??? ja tulin siihen päätokseen että ei ole ja olin varma että se tulee olemaan top 10:ssä.

Anonyymi kirjoitti...

Taas kerran naulan kantaan! Muistan kun ostin levyn ja biisin ekan kuuntelukerran jälkeen kesti pitkään ennen kuin taas pystyin kuuntelemaan kyseisen kappaleen. Niin mieltä liikuttava se oli... ehkä noloa aikuiselta mieheltä, mutta vahvistaa käsityksen siitä, kuinka pirun taitava musiikintekijä MJ on! Vielä tänäänkin epäilyttää kuunnella tuo biisi kokonaan.

Anonyymi kirjoitti...

Olin 10 tai 11, kun kuulin tän biisin ensimmäisen kerran, ja vaikka englanninkielen osaamiseni ei tuolloin yltänyt vielä laulun sanojen ymmärtämiseen kuulemalta, niin jo musiikki itsessään sai pienen tytön ihan kananlihalle ja leuka väpättäen vetistelemään nojatuolin nurkassa :')

Lapsena olin ehkä vähän malttamaton ja niinpä Little Susien alku tuntui melkoisen pitkäveteiseltä, mutta onneksi aina vaan lisääntyvä ikä korjaa tällaisia juttuja. Vieläkin saan kylmiä väreitä tätä kuunnellessa ja herkässä mielentilassa saattaa muutama tippakin nousta linssiin.

Hieno, hieno kappale.