sunnuntaina, maaliskuuta 30, 2008

62) ABC (1970

| The Corporation™ |

The Jackson 5:n toinen single kuulostaa kyyniseltä menestysreseptin kopioimiselta, mutta ABC:tä levytettäessä I Want You Back oli vasta matkalla huipulle. Paremminkin kyseessä oli siis The Corporationin luottamus omaan linjavalintaansa – vielä tässä vaiheessa. Tematiikaltaan ABC on edeltäjäänsä sopivampi lapsen laulettavaksi, ja pohdinta kuulemma kävi kuumana, valittaisiinko biisin lausahduksista nimeksi ABC, 1–2–3 vaiko peräti Do re mi.

Ei ABC ihan samalla kaavalla kulje, vaan siihen mahdutettiin enemmän koukkuja ja variaatiota. Tito ja Marlon ovat tunnustaneet, etteivät osallistuneet I Want You Backin levyttämiseen, mutta ABC:ssä jokainen veli pääsi ääneen, ja Titosta yritettiin tehdä ryhmän bassolaulajaa – täytyyhän kunnon lauluyhtyeessä basso olla. Omaa ilmettä biisiin tulee nenäkkäästä njää njää -melodiasta ja suorastaan holtittoman groovaavasta väliosasta, jossa Michael huutaa: ”Sit down girl, I think I love you! No, get up girl, show me what you can do!”

Koska ABC ja I Want You Back kulkevat samassa sävellajissa, niitä esitettiin usein potpurina – muun muassa huippusuositussa Ed Sullivan Show’ssa, jonka taltiointi tungetaan aina kaikkien Michaelin menneisyyttä luotaavien ohjelmien alkupätkäksi ja soi myös VH1-kanavan kestorotaatiossa. Se, jonka päätteeksi Michael henkäisee maireasti ”ABC, girls!” Sullivanilla ja Motownilla oli hyvät välit ja Jacksonit esiintyivät hänen sunnuntaiohjelmassaan monta kertaa, mutta historia näyttää tuntevan vain yhden esityksen.

Ei kommentteja: