maanantaina, maaliskuuta 17, 2008

68) Keep the Faith (1991

| Siedah Garrett | Glen Ballard | Michael Jackson |

Kun tehdään levyä niin laajalle yleisölle kuin Michael Jacksonin potentiaalinen kuulijakunta ja vastassa on myös äänekäs ammattimaisten väärinymmärtäjien lauma, joidenkin teemojen käsittelyyn jopa silkkihansikas on väärä apuväline. Kuten uskonnon ja politiikan. Uhkarohkea voi kuitenkin ottaa näiden teemojen muodon irti kontekstistaan ja viljellä hyvinkin herkullisia pähkinöitä kuten History-levyn trailerivideo jättipatsaineen ja aseettomine armeijoineen.

Keep the Faith on muodoltaan modernia gospelia, jossa jumalaksi on nostettu ihmisen oma, peräänantamattomuuden kautta löytyvä potentiaali. Siedah Garrett ja Glen Ballard kirjoittivat jo Bad-albumille samanhenkisen, epäitsekkyyttä saarnaavan Man in the Mirrorin, mutta nyt pureudutaan tarkemmin Jacksonin omaan elämänfilosofiaan (”don’t let nobody turn you around”) ja lietsotaan samaa kuulijaan: ”Dust off your butt and get your self respect back!”

Kuudessa minuutissa on valtavasti asiaa, sillä lyhyen intron jälkeen laulu ei taukoa hetkeksikään. Kun Dangerous-kansivihon muissa lyriikoissa säkeet on jaettu omille riveilleen, Keep the Faith on kuvaavasti taitettu neliönmuotoiseksi möhkäleeksi. Ilmaa biisiin tulee sentään lopun komeasta Andrae Crouch Singersin kuoro-osuudesta, jonka taustana on vain simppeli biitti. Särmikkäät laulusovitukset ovat muutenkin kappaleen ykkösvahvuus.

Jacksonin tuottajakumppanin Bruce Swedienin mukaan oktaaveissa seikkaileva esitys äänitettiin kuoroineen kaikkineen liian korkeaan sävellajiin Jacksonin äänen kannalta. Vaikka moka olisi kenties saatu oikaistuksi jollain esi-Pro Toolsin betaversiolla, äänitys tehtiin kokonaan uudestaan. Olisivat samalla voineet tarkistaa syntikoiden ja rumpujen soundipolitiikkaa, sillä ne eivät enää 2000-luvulla tee vaikutusta. En jaksa uskoa, että niihin tulevaisuudessakaan pinttyy kovin nostalgista kaikua, vaikka biisissä sinänsä on ajatonta substanssia.

Ei kommentteja: