maanantaina, maaliskuuta 10, 2008

71) Goin’ Places (1977

| Kenneth Gamble | Leon Huff |

Vuosina 1976–1977 tehdyn The Jacksons Variety Show’n uskottiin edistävän levy-yhtiötä vaihtaneen perheen musiikkiuraa, mutta Michael oli eri mieltä. Hän inhosi nopeasti hutaistuja jaksoja puujalkavitseineen ja arveli niiden vievän huomion pois hänen ja veljesten erityisosaamisesta. Kuinka ollakaan, tv-ohjelman jälkeinen albumi Goin’ Places ja sen singlet jäivät kauas kaupallisista odotuksista.

Materiaalissa ei kuitenkaan ole valittamista. Nimiraita potkaistaan käyntiin eläväisellä pianojuoksutuksella, bongoilla, torvilla ja joutuisasti laukkaavalla bassolla. Kertosäkeeseen kirmataan hienolla nostatuksella ”cos I like the feeling I get when I’m riding a jet”. Vaikka musiikin rientävä olemus viittaa fyysistä rasitusta edellyttävään matkustamiseen, teksti ylistääkin epäekologisesti lentomatkailun iloja. Gamble & Huff hakivat aktiivisesti Jacksonsille omaa soundia ja onnistuivatkin siinä, mutta tematiikasta tulee mieleen heidän The O’Jaysille tekemänsä hitti Love Train (1972).

Lopun pitkät ad libit lienevät veljesten keksimiä, sillä niitä ei ole mukana albumin lyriikoissa. Niissä luetellaan matkakohteita kotimaanliikenteestä merten taakse siirtyen, sieltä ensin tärkeimmät markkina-alueet Japanin ja Englannin mainiten, kunnes mittava kiertely (Philippines, yes indeed!) päätyy Afrikkaan. Toisin kuin monilla suosituilla aikalaisillaan Jacksonsilla oli tässä vaiheessa vakaahko ulkomaankannatus – esimerkiksi Earth Wind & Firen ja Kool & the Gangin vienti alkoi vetää jokunen vuosi myöhemmin.

2 kommenttia:

Piia kirjoitti...

Nää on ihania nää The Jackson5 ja The Jacksons aikaset biisit, joita mie oon kuullu tosi vähän. Vitsi että 70-luvulla on ollu hyvä meininki ja kireet jumpsuitit :D

Semmonen kysymys vielä, että eihän tää blogi häviä täältä heti kun on tullu päätökseen? Kun näitä ois kiva käyä lueskelemassa/kuuntelemassa myöhemminkin kun oot niin mahtavat textit kirjotellu. Ja voisithan sie jatkaa tätä blogia sitten kun tää on valmis. Alat vaan luetella kaikki MJn biisit (montas sataa niitä onkaan?) ja kirjustelet niihin samanlaiset sepustukset. :D Tosin se veis aikaa mutta jos rauhassa omaan tahtiin tekis. Varmasti ois lukijoita :)

Timo kirjoitti...

Kiitos! Blogi ei ainakaan mun aloitteestani katoa mihinkään, mutta youtube-linkeistä ei ole mitään takeita. Niitä on nytkin ehtinyt ikävästi kadota juuri tekstin julkaisun alla.