perjantaina, maaliskuuta 07, 2008

72) You Rock My World (2001

| Michael Jackson | Rodney Jerkins | Fred Jerkins III | Lashawn Daniels | Nora Payne |

Sopiiko, etten kommentoi Jacksonin ja Chris Tuckerin dialogi-introa? Monien arvelujen mukaanhan intro ja videokäsikirjoitus tehtiin kokonaan toisiin biiseihin, mutta ympättiin You Rock My Worldiin, kun Sony määräsi sen ensimmäiseksi singleksi. Videossa tosin kiehtoo tapahtumapaikka Waterfront Hotel, joka viittaa Marlon Brandon hienoimpaan leffaan On the Waterfront (Alaston satama, 1954). Oliko hän tässä olevinaan sama Terry Malloy 47 vuotta myöhemmin? Sitäkö Jackson tarkoitti sanoessaan lopuksi Brandolle ”I know who you are”?

Varsinaisen biisin aluksi Jackson lausahtaa ”Darkchild” kuten aiemmin moni muukin Darkchildin eli Rodney Jerkinsin palveluita ostanut. You Rock My World onkin tuotannollisesti albumin onnistunein Jerkins-raita, samalla tavoin pelkistetyn ilmava kuin Whitney Houstonin It’s Alright but It’s Not OK. Jackson-levyjen pitkäaikaisen miksaajan Bruce Swedienin mukaan sitä pidettiin alusta asti albumin kulmakivenä, jonka varaan muu rakentuisi. Hmm.

Biitti pumppaa hypnoottisen harmonisesti, mutta inisevä synajousisoundi tuo ikävästi mieleen 1970-luvun Boney M -hitit. Erikoinen elementti on myös läpi biisin toistuva yhden nuotin di-dii di-dii dii -kuvio, joka jatkuu ainoana ”melodisena” osana myös loppurevittelyä edeltävän rytmisuvannon päällä. Singlen bonusraidaksi laitettiin Jacksonin lauluosuus ilman soittimia, ja vaikka se on kiinnostavaa kuultavaa stemmoineen kaikkineen, hieman myös ihmetyttää, kuinka rosoisesti se on editoitu.

Invinciblen ekana singlenä You Rock My World sai osansa sensaatiomedian aggressiivisesta disinformaatiosta. Vaikka se debytoi Billboard Hot 100:ssa poikkeuksellisen korkealla (34) ja ponnisti siitä Top 10 -hitiksi pelkällä radiosoitolla, lehdistö kiirehti julistamaan sen flopiksi parilta musiikkipäälliköltä lypsettyjen kylmäkiskoisten kommenttien turvin. Tätä ”floppia” pidettiin myös syynä albumin alasajoon, vaikka kaikilla vertailukelpoisilla mittareilla se oli vähintään yhtä suuri menestys kuin Historyn ensimmäinen single Scream.

Ei kommentteja: