sunnuntaina, kesäkuuta 22, 2008

22) One Day in Your Life (1975

| Sam Brown III | Renee Armand |

Vaikka Michael Jacksonin viimeinen Motown-albumi Forever, Michael oli omana aikanaan melkoinen floppi, myöhemmin on huomattu sen tunnollisesti toteutettujen hiturien ansiot. Jotkut vannovat r&b-henkisemmän aloitusraidan We’re Almost Theren nimeen, mutta minuun putoaa One Day in Your Lifen melodinen liikuttavuus ja hentomielinen alakulo. Päähenkilö väittää uskovansa, että menetetty rakkaus huomaa vielä elämänsä tyhjyyden ja palaa takaisin, mutta biisissä on selvä luopumisen fiilis.

Säveltäjä Sam Brown III on jälkikäteenkin hämmästellyt, kuinka nuori vokalisti matki ensin tarkasti kuulemansa demolaulun, totesi sitten ”Now I’ll sing it my way” ja teki siitä kertavetäisyllä omannäköisensä. A-, b- ja c-osat alkavat kaikki samalla ”one day in your life” -säkeellä, ja esitys kasvaa ja vähenee symmetrisesti niin, että tasan keskikohdassa on massiivinen jousien, torvien ja naiskuoron revittämä puoliminuuttinen. Sitä seuraava Jacksonin ja kuoron yhteiskajautus ”Though you don’t need me now, I will stay in your heart” nostaa biisin soihtuballadien Hall of Fameen.

Vaikka viihdesuosikki Johnny Mathiskin julkaisi pian oman versionsa, One Day in Your Lifen kynttilä pysyi vakan alla vuoden 1981 uudelleenjulkaisuun asti. Kun Motown alkoi Off the Wallin menestyksen jälkeen rahastaa back-katalogillaan, biisi kävi kaupaksi Britanniassa niin hyvin, että vasta Earth Song (1995) syrjäytti sen Jacksonin uran myydyimpänä singlenä. Kun miehen huhuttiin esiintyvän rikosoikeudenkäyntinsä jälkeen suuressa Live 8 -konsertissa, tiesin toki ettei huhu toteutuisi, mutta itsekseni hekumoin täydellistä kappalevalintaa tuohon tilaisuuteen: kunpa kuulisi vielä One Day in Your Lifen livenä.

1 kommentti:

Perta kirjoitti...

Mahtavaa että vähemmänkin mainetta ja kunniaa niittäneet biisit saavat hyviä sijoituksia tällä listalla. Kliseisellä kaavalla olisit jakanut top10:n Thrillerin, Off the Wallin ja Badin suurimpien hittien kesken, mutta näillä näkymin niin tylsästi ei taida käydä. Tosin eihän One Day in Your Life ole mikään huippuharvinainen biisi, mutta sellaisiakin tällä listalla on ollut.

Hyvä, että MJ TOP 100 -blogia tekee joku, joka tuntee asiansa :)