perjantaina, kesäkuuta 13, 2008

26) Walk Right Now (1980

| Michael Jackson | Jackie Jackson | Randy Jackson |

Vaikka Triumph-albumin takakannessa komeili yhä riikinkukko, The Jacksonsin Peacock-kustannusyhtiö oli jo pantu lihoiksi ja esimerkiksi tämän biisin oikeudet merkitty firmoille Mijac Music, Siggy Music ja Ranjack Music. Kolmekin broidia taisi olla liian iso tiimi Michaelin makuun, koska hän kuvaili Moonwalk-kirjassa Walk Right Now’ta sanoin ”liian monta kokkia, liian vähän keittoa”.

Jos kappaleen syntyprosessista on aiheutunut jonkinlaisia turhaumia, ne eivät kuulu ainakaan Michaelin lauluosuudessa, jossa piisaa vimmaa ja vääntöä. Walk Right Now ei ole veljesten omaperäisin tai puhuttelevin esitys, mutta se yhdistelee bändin parhaita puolia niin energisesti ja napakasti, että sitä voisi suositella yhden biisin näytteeksi siitä, mihin The Jacksons verevimmillään kykeni. Kohtuuttoman huonostihan tämä verevyys on kansakuntamme tiedossa; lieneekö Walk Right Now’ta koskaan soitettu suomalaisella radiokanavalla? Ainakaan Radio Helsingin nettisivujen perinpohjaisista soittotiedoista en sitä löytänyt.

Moonwalk-kommentti saattaa viitata sovitukseen, jossa vedetään kaikista naruista välillä yliyrittämiseen sortuen. Loppupuolen perkussiokikkailut olisi voinut nipsaista studion lattialle, mutta edes mahtailevimmillaan soitanto ei asetu tanssittavuuden ja svengin tielle. Puhallinkuvioissa on melodisia oivalluksia, ja Stevie Wonderin luottobasisti Nathan Watts luotsaa riffillään biisin tuotannollisten tukkeumienkin läpi.

Tämä kaikki pitäisi vielä suhteuttaa lyriikkaan, jossa päähenkilö ei halua rakasta mutta uskotonta naista takaisin, koska pelkää hänen ”to love once more then leave me forever”. Yli kuuden minuutin mitassa todistellaan, että kaikki vaihtoehdot on todellakin käyty läpi visaisen suhteen pelastamiseksi, ja johtopäätös on jyrkkä: ”Walk right now, I ain’t playin’.”

1 kommentti:

Timo kirjoitti...

Jälkikäteen olen mehustellut ajatuksella, että teksti olisikin verhottu viittaus manageri-isä Joelle noihin aikoihin annettuihin potkuihin.