torstaina, kesäkuuta 05, 2008

30) I Want You Back (1969

| The Corporation™ |

Alussa olivat viisi veljestä, amerikkalainen hittitehdas ja Gladys Knightin esitettäväksi tarkoitettu laulu. Tosin noista viidestä veljeksestä vain kolme lauloi eikä kukaan soittanut valmiilla levyllä. Otetaanpa uudestaan. Alussa olivat pianonjuoksutus, yksi pophistorian hienoimmista ja tunnistettavimmista bassomelodioista ja 11-vuotiaan tulevan megatähden esittäytyminen. Millä sanoilla Michael Jackson käynnisti listalaulajan uransa? ”Oo-ooh, let me tell you now...”

Projekti The Jackson 5 oli erikoinen yhdistelmä musiikillista ja kaupallista kunnianhimoa. Oli monimutkaista sävelpolkua, rikottuja tahteja, osia melkein a:sta ö:hön ja moitteetonta musisointia – sitten toisaalla hyytävää tyhmiltä teineiltä rahat pois -laskelmointia animaatiosarjoineen kaikkineen. The Jackson 5 oli Spice Girlsin edeltäjä, sillä veljeksille luotiin erilliset identiteetit: ”athlete” Jackie, ”mechanic” Tito, ”heart throb” Jermaine, ”dancer” Marlon ja yhdeksänvuotiaaksi väitetty ”wonder kid” Michael.

Viimeksimainittu ainakin oli tittelinsä veroinen, koska eniten kuulijoita I Want You Backissä löi ällikällä hänen lauluosuutensa. Vaikka Knightille tehtyä tekstiä ei ihan sellaisenaan tuotu Michaelin tulkittavaksi, aika kohtuuttomasta haasteesta hänet pistettiin selviytymään. Hienoimpia kohtia ovat kertosäkeen ”Won’t you please let me back in your heart” ja lopun aggressiivinen huuto, josta Katherine-äiti on kertonut ensikuulemalla kovasti närkästyneensä.

Michaelin laulun ja Wilton Felderin basson keskeinen asema kuuluu jo stereokuvassa, jossa kaikki muut osaset on sysätty pelkästään vasempaan tai oikeaan kanavaan. 39-vuotias äänite on vanha, mutta I Want You Back kuulostaa säröisyydessään vielä paljon iäkkäämmältä – jo 1950-luvulla saatiin taltioitua siistimpää stereoääntä. Tuntuu uskomattomalta, että tätä väitetään Motownin siihen asti kalleimmaksi äänitykseksi, johon satsattiin enemmän kuin koko muuhun esikoisalbumiin yhteensä.

1 kommentti:

Metes kirjoitti...

Aivan uskomattoman hieno pop/soul-klassikko ja ilman muuta niitä suurimpia suosikkejani MJ:ltä, vaikka otettaisiin huomioon kaikki Michaelin soolobiisit, Jackson 5 -tuotanto, Jacksons -levytykset ja kaikenkarvaiset sivuprojektit.

Biisin introa eli ns. pianojuoksutusta on käytetty lukemattomissa disco-biiseissä, mutta se on tainnut vakiintua ensisijaisesti ABBAn Dancing Queenin introksi. I Want You Backissa sitä, niinkuin muitakin soitinhienouksia, käytettiin todella ajattomalla tavalla. Kun otetaan mukaan vielä Donna Summerin Hot Stuff, niin siinä on kaikkien aikojen discobiisit (Dancing Queen, I Want You Back, Hot Stuff)