lauantaina, kesäkuuta 07, 2008

29) Streetwalker (1987|2001

| Michael Jackson |

Bad-albumin biisit näyttävät jakavan Michael Jacksonin kuuntelijoiden mielipiteet tavallista jyrkemmin – kaikilla on kannattajansa ja vastustajansa. Minä aloin tosissani ihmetellä levyn koostumusta kuultuani poisjätettyä materiaalia ja sen tarinan, jossa tekijät kiistelivät viimeisestä mukaan otettavasta kappaleesta. Quincy Jones halusi ja sai Another Part of Men, Jackson joutui luopumaan Streetwalkerista.

Toki Streetwalkerin sanat ja värähtelyt muistuttavat toista Bad-raitaa The Way You Make Me Feeliä ja Another Part of Men kryptinen ohjelmanjulistus laajentaa levyn tekstillistä kirjoa, mutta musiikillisesti ne ovat kestäneet kovin eri tavoin ajan purukalustoa. APoMin synabasso- ja kosketinsoundit edustavat löperöintä 1980-lukua, kun taas Streetwalkerin huuliharppu-ränttätänttä-doowop-konepop-kombinaatio pelittää päivä päivältä tuoreemmin. Jackson kuulostaa rennolta, itsevarmalta ja dynaamiselta, ja esityksessä on poikkeuksellista tilan tuntua. En tajua, kuinka se on aikoinaan hennottu jättää julkaisematta.

Käytän kirjainkoodeja kuvatakseni biisin tenhoavaa rakennetta. Z on alussa kaukana kaikuva ”Won’t you give me some time” -vinjetti, A on a-osa, B on lyyrisesti köyhä ”Baby I love you” -kertosäe ja C on torvilla upeasti jämäköitetty ”I never met a girl just like you” -kakkoskertsi. Osia yhdistetään ja aksentoidaan ”I got it coming baby” -irtolauseilla. Ja näin se menee: Z - intro - A - A - B - A - C - Z - A - B - C - huuliharppusoolo - pidennetty B - C - C - pidennetty Z, johon upotetaan vielä B. Toimii!

1 kommentti:

j4zk4 kirjoitti...

aivan uskomaton biisi ja harmi et ei tullu bad albumille:(