keskiviikkona, kesäkuuta 18, 2008

24) She’s Out of My Life (1979

| Tom Bahler |

Sellaiseen ei totisesti ollut totuttu 1980-luvun alkumetrien hitti-ilmastossa, ja Radio Luxembourgin kuuntelijakin sääti signaalia paremmaksi korviaan höristellen: itkeekö toi oikeesti tossa? Neljännen singlen She’s Out of My Lifen loppusäkeet riisuivat minut aseista ja usuttivat vihdoin ostamaan ainoan Jackson-vinyylini Off the Wallin.

Kertomansa mukaan Quincy Jones laulatti tuon lopun Jacksonilla monta kertaa uudestaan, jotta tämä lakkaisi pillittämästä, mutta turhien yritysten jälkeen nyyhkintä päätyi levylle. Mikä aukaisi miehen kyynelkanavat? Teksti sisältää paljon katumusta, mutta myös aimo kauhallisen itsesääliä. ”Now I’ve learned that love needs expression, but I learned too late.” Sen inspiraationa oli laulajalegenda Karen Carpenter, joka jätti säveltäjä Tom Bahlerin tämän paljastuttua toisen naisen vauvan isäksi (tai jotain).

Bahlerin sävellys on erittäin pelkistetty: vain kolme a-osaa, joista toisen ja kolmannen välissä hiukan kliseinen, vanhalta Broadway-musikaalilta kuulostava lisuke. Utuinen jousi-intro ei liity muuhun melodiaan lainkaan, mutta säätää tunnelman oikealle levelille. She’s Out of My Life oli omana aikanaan rohkea singlevalinta, koska siinä ei käytetä lyömäsoittimia eikä edes kunnon pianoa – Greg Phillinganesin pehmeä sähköpiano lienee ajettu kaikkien mahdollisten hattarafiltterien läpi.

Biisin herkistä, ajoittain ylisentimentaalisista osasista ja varsin vibratopitoisesta laulutulkinnasta olisi voinut kiehahtaa sietämättömän imelä kiisseli ilman viimeistä säkeistöä. Aikansa voivoteltuaan Jackson lataa tuskansa ja suuttumuksensa ”Kept my love for her locked deep inside” -lauseeseen. Sitten onkin ihan asiallista jo vähän vetistellä.

Ei kommentteja: