perjantaina, helmikuuta 22, 2008

78) Speed Demon (1987

| Michael Jackson |

Bad-albumin tuotannollinen ylenpalttisuus tuli tuskin kenellekään yllätyksenä. Hiotuimmin ehkä soi Speed Demon, jonka kilpa-autointro on ”dimensional recording by Spherical Sound, Inc.” ja muukin soundi-ilmasto äärimmilleen viritettyä. Jacksonin tsuhahdukset ja ähkäisyt sekä toisessa säkeistössä esittäytyvä kuivasti rämisevä kitara lisäävät jännitettä.

Puolessamatkassa kone kuitenkin alkaa piiputtaa tai ainakin kulkea kengurubensalla. Falsetissa etenevä väliosa ja sitä seuraava turhan prosessoitu saksofonisoolo pistävät biisin harhailemaan, mutta punainen lanka löytyy taas torviriffeillä, jotka armottomassa jämptiydessään kuulostavat jo koneiden aikaansaamilta. Speed Demon oli albumin ilmeisin vihje siitä, mihin suuntaan seuraavalla levyllä mentäisiin.

Teksti ei tarkkaan kerro, minkä kulkupelin vauhtia siinä ihastellaan ja kauhistellaan, mutta Moonwalker-elokuvan vaha-animaatiossa liikuttiin moottoripyörillä. Vaikka poliisi ojensi lopuksi sakkolapun, se ei suinkaan tullut hurjastelusta vaan ajotiellä tanssimisesta. Jacksonin omista pyöräilykokemuksista ei liene tietoa, mutta liikennepoliisin kanssa otettiin takavuosina yhteen paitsi kehnon ajotaidon takia myös siksi, että pramealla autolla liikkuva nuori musta mies herättää aina epäilykset.

2 kommenttia:

Matias kirjoitti...

Biisi on ihan OK, mutta täytyy kyllä ääneen ihmetellä sen nostamista yli Badin ja P.Y.T (Pretty Young Thing) -kipaleen. Kyseessä on allekirjoittaneen mielestä Badin heikon kappale, ei ihan täyteraita (kuten mm. muutama Dangerous-biisi), mutta vaikkapa albumilta poisjäänyt Fly Away on huomattavasti parempi. Se hakkaa oikeastaan mennen tullen monet Badille päätyneet laulut, ja onneksi se sentään löytyy listalta, vaan sekin ehkä minun mielestäni hieman omituisella sijoituksella. Itse olisin nostanut korkeammalle. Mutta makuasioitahan nämä.

Anonyymi kirjoitti...

Just kuuntelen tätä speed demon kappaletta :)