perjantaina, helmikuuta 29, 2008

75) Scared of the Moon (1984|2004

| Michael Jackson | Buz Kohan |

Aika harvassa Michael Jacksonin biisissä teksti vie myönteisessä mielessä pääosan musiikilta. 20 vuotta levyttämisensä jälkeen julki tullut Scared of the Moon kuvailee pienen tytön pelkoa, jota ei oteta todesta (”it’s just childish fantasies turning your head”) ja joka kasvaa tytön aikuistuessa entistä kammottavammaksi. ”The moon is the enemy twisting her soul and taking its fearful toll, scared of the moon.”

Kappale on musiikillisestikin kaksiosainen. Kummassakin ensimmäinen säkeistö säestetään pelkällä pianolla ja toisessa mukaan tulevat jouset ynnä harppu. Toto-mies David Paich sovitti jälkipuoliskon jouset kekseliäästi eri tavalla kuin alkupuolen. Harmonisuus pysyy kuitenkin yllä todeten tytön kauhun, ymmärtäen ja lohduttaen sitä. Vaikea käsittää, miksi The Ultimate Collectionilla biisin perässä lukee ”demo”. Ehkä noihin aikoihin kaikkea Quincy Jonesin selän takana tehtyä kutsuttiin oletusarvoisesti demoksi.

Vaikka sanoma on hyvin lähellä esimerkiksi Jacksonin vuonna 2001 Oxfordin yliopistossa pitämää puhetta lasten oikeuksista, veikkaan lyriikan lähteneen Buz Kohanin kynästä. Miehellä on myös musiikkitaustaa, mutta parhaiten hän on kunnostautunut käsikirjoittajana ja tv-spesiaalien tuottajana. Herttaista sävellystä ei myöskään voi kuvailla jacksonmaiseksi – hänhän on nimenomaan balladien tekijänä niin laaja-alainen, että niistä harva kulkee minkään kaavan mukaan.

Ei kommentteja: