keskiviikkona, helmikuuta 06, 2008

84) Bless His Soul (1978

| The Jacksons |

Destiny-albumin aikoihin tarkkailin innokkaasti uutta amerikkalaista rytmimusaa Radio Luxembourgista: The Jacksons, Chic, Earth Wind & Fire. En saanut mistään vastakaikua innostukselleni: kavereita kiinnosti lähinnä uusi aalto (tosin minuakin), eikä Yleisradiossa mahtunut eurodiskoroskan ja ”aidon” museo-r&b:n väliin oikeastaan mitään. Lp-levy oli aivan liian suuri investointi perustuakseen vain suttuisiin keskiaaltonäytteisiin.

Joskus mietityttää, olisiko tuolloinen minä ollut tyytyväinen syydettyään säästönsä esimerkiksi ympäristön hyväksymän The Stranglersin sijasta kaikkien kummeksumaan Jacksonsiin. Olisi ainakin pitänyt: Destiny on laaja-alainen ja tasalaatuinen äänite, eritoten Helsingin-luokkaretkellä ostamani Stranglersin Black and Whiten rinnalla. Top 100:n tähänastiset Jacksons-biisit painottuvat Destinyyn, mutta kuva monipuolistuu jatkossa.

Levyn ilmeikkäintä antia on pikku- ja isoveljen keskustelu Bless His Soul. Michael etsii tietään muiden asettamien vaatimusten ja omien toiveiden välillä, ja Jackie neuvoo, että oma onni on tärkein. ”People will cry if rain or sun, try to please all and you’ve pleased none.” Stoalaista mutta leppoisaa opastusta terävöittää äänekäs väliosa: ”The life you’re leading is dangerous!”

Jacksonit tilasivat ansiokkaat jousi- ja torvisovitukset useista r&b-levytyksistä ja myöhemmin muun muassa Phil Collinsin hiteistä tutulta Tom Tom 84:lta eli Tom Washingtonilta. Lopun viehkeiden hei-jah-haa-lauluosuuksien taustalla hämmästyttää Nathan Wattsin kuplivan irtonainen bassottelu.

1 kommentti:

Timo kirjoitti...

Pakko mainita itse ennen kuin muut ehtivät, että Brian Taylor on kova jätkä ja mahtava laulaja! Ei vaan, youtubessa oli vielä äskettäin oikeakin biisi, mutta tällä haavaa ei tuon parempaa.