maanantaina, helmikuuta 04, 2008

85) Bad (1987

| Michael Jackson |

Tässä se on: Michael Jacksonin uran kornein hitti. ”Your butt is mine” voisi olla lähes legendaarinen avauslause, jos koko teksti malttaisi aukoa päätään samassa tyylilajissa. ”We can change the world tomorrow, this could be a better place” -retoriikka vie kuitenkin hommalta pohjan pois, ja kuoppaa kaivaa syvemmäksi ”really really bad” -falsettikuoro.

Biisi on silti erittäin tiukka ja sähköinen huohotuksineen ja koukkuineen. Vaikka basso ei tarkemmin kuunnellen toista aivan samaa riffiä läpi kappaleen, sen varaan kaikki tuntuu rakentuneen. Jazzlegenda Jimmy Smith tarjoaa harvinaisen hammond-soolon, mutta makein on silti torvien rooli: aluksi neljä törähdystä, sitten väliosan ”just wait ’til I get through” -lauseen päälle tööt-tööt-tööt ja vasta aivan loppuun kertosäkeiden taustaksi villejä koreografioita. Harmi vain, että sielläkin vingutaan ”really really bad”.

Quincy Jones halusi Princen mukaan Badille ”draaman takia”. Tämä kieltäytyi kohteliaasti todeten, että siitä tulisi hitti ilman häntäkin. Voin kuvitella neuvottelun, jossa Jones suostuttelee Princeä ja Jackson viittilöi selän takaa ”Älä suostu! Älä suostu!” Tai sitten en: sanat ”the whole world has to answer right now who’s bad” tuntuvat nimenomaan alustavan kahden maailmantähden kohtaamista.

Moonwalker-leffassa nähtiin Bad-videosta lasten esittämä versio, jossa Michaelina kukkoili 9-vuotias Brandon Adams. Se on oikeastaan alkuperäistä parempi – ainakin niittireleet näyttivät Adamsin päällä luontevammalla tavoin koomisilta. Ja jos joku miettii, mitä Jacksonin tuttu huudahdus shamon tarkoittaa, niin Bad-kansivihossa se on litteroitu muotoon ”come on”.

4 kommenttia:

Matias kirjoitti...

Loistava biisi! Siitä, minkä takia Prince ei lopulta toiminut duettopaina tällä biisillä, on olemassa useita eri teorioita. Useinhan sanotaan, että Prince olisi kaivannut tekstiin enemmän "särmää", ja jätti projektin katsoessaan Jacksonin tekevän liikaa kaupallisia kompromisseja. Suomen wikipedian Prince-artikkelissa lukee, että "Princellä ja Michaelilla tuli erimielisyyksiä kappaleen sisällöstä". Oli miten oli, svengaava ja koukukas biisi. Itse olisin nostanut korkeammallekin sijalle.

Tapsa kirjoitti...

Bad Michaelin kornein hitti?? Ei, kyllä siitä ottaa häpeän Heal the World, joka on mielestäni Michaelin keskimäärin loistavan singlekatraan heikoin hetki. Siitä on imelämmäksi ja kornimmaksi vaikea pistää. Bad on LOISTAVA tanssibiisi, ja soi kaikissa bileissäni aina, joka kerta ja poikkeuksetta.

Munkin käsityksen mukaan Prince ja Michael eivät levyttäneet Badia yhdessä, koska niillä tuli erimielisyyksiä biisin sisällöstä. Jännää taas, miten lehdistö on keksinyt ja kehitellyt juttuja jostain "Michaelin ja Princen välirikosta". Hyvissä väleissähän ne on, eivätkä ole koskaan ajatelleet että niillä olisi joku kilpailu musiikkimaailmassa. Medialla on aina taipumus kehittää juttuja, ja yrittää myydä esim. lehtiä tollasilla jutuilla. Typerää, typerää.

Timo kirjoitti...

Tähdennän, että kornius ei ole sama kuin huonous. Ja paljastan, että Heal the World ei mahtunut sadan parhaan joukkoon, vaikka siinäkin on omat ansionsa. Kiitoksia kommenteista!

Anonyymi kirjoitti...

Itse taas olen nähny jonkun Princen haastattelun jossa häneltä kysyttiin tästä asiasta ja mies muistaakseni sanoi, että ei suostunut koska vähän mietitytti, että kuka tässä nyt näyttää kaapinpaikan ja kenelle...