maanantaina, helmikuuta 11, 2008

82) Can’t Let Her Get Away (1991

| Michael Jackson | Teddy Riley |

Väite: Dangerous-albumin avaava, pääosin Jacksonin ja Teddy Rileyn kynäilemä kuuden biisin putki on suomalaiselle mielenmaisemalle ja ääni-ilmastolle vierainta musiikkia, joka koskaan on saanut täältä kultalevyn – saati myynyt 62 000 kappaletta. Jäyhä, kaiuton ja laulumelodioille hyvin niukkaa harmonista tukea antava teollisuusfunk hätkäytti muutakin maailmaa. Nykyisin yllättää huomata, kuinka alkujaan yhtenäiseltä kuulostaneen potpurin parhaat hetket kuulostavat yhä lähes futuristisilta, kun taas osa on jäänyt oman aikansa vangiksi.

Putken päättävä Can’t Let Her Get Away tuntuu iskevän kaikkein karuimmin, koska sen edeltäjä Remember the Time ehti jo valaista tietä pehmeämpään ilmaisuun. Biisin surullinen tekstikin saattaisi kaivata melankolisempaa asua: ”If I let her get away, then the world will have to see a fool who lives alone and a fool who set you free.” Paukkeen ja konetorvien alta saisi kyllä kaivettua esiin hyvinkin vetoavan melodian.

Muistan pitäneeni parin kuuntelukerran jälkeen Can’t Let Her Get Awaytä albumin parhaana raitana, mutta nyt se on soundeiltaan sijoitettava tuohon oman aikansa vangit -osastoon. Vokaaleissa riittää silti ihmeteltävää, etenkin väliosan erikoinen scat-beatbox-räksytys pudottaa yhä leuan lattiaan. Jotkut väittävät Jacksonin esiintyvän ja puhuvan teeskennellyllä äänellä, mutta kukaan ei voi yltää näin monisyiseen ilmaisuun falskilla, aniharva aidollakaan äänellään.

2 kommenttia:

Markus kirjoitti...

Aika yllättävä valinta listalle. Pidän Dangerousia Michaelin toiseksi parhaana levynä Off The Wallin jälkeen, mutta CLHGA kuuluu levyn heikoimpiin kappaleisiin juuri sen vuoksi, että sävellys ei tue tarpeeksi iskevää soundimaailmaa, vaan nämä kaksi elementtiä jäävät irrallisiksi(vrt. Jam tai She Drives Me Wild)

Blogi on joka tapauksessa tämän hetken lempilukemistoani. Kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

Väite siitä että Dangerous levyn aloittava 6 biisn potpurri on ehkäpä vierainta Suomessa kultalevyn saanutta matskua on erittäin kiinnostava. Itse pidän todella paljon karusta jännitteestä jonka helmi on juuri Can't Let Her Get Away. Pidän sitä edellenkiin Dangerousin eniten kuuntelua kestävänä biisinä, ei vähiten tuon scat/beatbox osuuden takia.