perjantaina, toukokuuta 30, 2008

33) Dancing Machine (1973

| Hal Davis | Donald Fletcher | Weldon Parks |

Michael Jacksonin fyysinen tähteys muutti muotoaan Dancing Machinen myötä. Kun viimeisetkin vauvarasvat olivat haihtuneet naamasta ja afro alkoi keikkua aikuisissa korkeuksissa, oli aika lanseerata maagisesti liikehtivä ihmeteini. Useissa tv-vierailuissa esitelty robottitanssi kohotti biisin niin suureksi hitiksi, että se julkaistiin uudestaan seuraavan albumin nimiraitana. Useat myöhemmät kokoelmat sisältävät tämän 40 sekuntia lyhyemmän remiksatun version – aidon originaalin tunnistaa intron äänitehosteista, muun muassa koneeseen kilahtavasta kolikosta.

Suomalais-ugrilaisella rytmitajulla Dancing Machineä tuskin edes hoksaa tanssibiisiksi, koska se rikkoo ja yhdistelee elementtejään niin riuskasti, että perussvengistä ei saa otetta. Puhaltimiin ja lauluosuuksiin on selvästi panostettu totuttua enemmän, ja rytmiryhmä jätetään kylmästi statisteiksi. Sovituksen kulmikkuus ja ”kuolleet” kohdat antavat biisille kuitenkin mieleenpainuvaa ilmettä, ja kyllä se flow lopulta löytyy kaikkien koukkujen takaa.

Michaelin laulussa on uutta äksyä auktoriteettia, ja veljesten nopeat ”Watch her get down, watch her get down” -toistot tuovat mieleen The Temptationsin ja muut tuon ajan varttuneemmat herraryhmät kärkevimmillään. Jermainen flegmaattinen soolopätkä tuntuu sen sijaan harhautuneen väärään biisiin. Vaikka Dancing Machine -nimi viittaa sinänsä myönteisesti erään naisen kykyyn herättää huomiota tanssiliikehdinnällään, niin eikö lause ”At the drop of a coin she comes alive” ole vähän liikaa? Eikö noihin aikoihin jo äänekkäästi paheksuttu naisen esineellistämistä?

Ei kommentteja: