lauantaina, toukokuuta 10, 2008

43) Burn This Disco Out (1979

| Rod Temperton |

Ei kannata kuvitella, että tämän listan sijaluvuista voisi suoraan ynnätä sen, mikä mielestäni on Michael Jacksonin paras tai huonoin albumi. On päivänselvää, että Off the Wall näyttää perinteisten kriitikkosilmälasien läpi vahvemmalta kokonaisuudelta suhteessa osasiinsa kuin myöhemmät äänitteet – sehän suorastaan teki tanssi-r&b:stä albumimusiikkia. Mutta yhtä selvää on se, että Jackson ei noudata tuota kriitikkoestetiikkaa koostaessaan levyjään. Uskon tällaisen biisikohtaisen arvioinnin myötäilevän paremmin hänen lähestymistapaansa.

Off the Wallin yhtenäisyyttä voi toisaalta pitää heikkoutenakin, sillä sen yksittäisistä raidoista on vaikea keksiä erillistä sanottavaa. Burn This Disco Out on oodi tanssin huumalle, mutta ei levyn ainoa sellainen. Kesytön groove, niin niin, mehevät arrit, joo joo. Omintakeisin elementti on alun kiperä torvifanfaari, jota olen kuullut käytettävän muun muassa tukholmalaisen DN Gala -yleisurheilukilpailun tunnelmannostattajana.

Juuri Jerry Heyn puhallinsovitukset tekevät tästä Off the Wall -kappaleen – Rod Tempertonin laulusovitukset nimittäin ovat niin Heatwavea kuin vain olla voivat. Kun Tempertonin kaikki kolme biisiehdotusta päätyivät Jacksonin levylle ja samaan aikaan Heatwavelta loppuivat hitit kuin seinään, pidän ilmeisenä, että ainakin pari Jacksonille tarjotuista sävellyksistä oli alkujaan tarkoitettu Tempertonin oman bändin seuraaviksi sinkuiksi. Hän jätti pian Heatwaven, mutta työsti sille jonkin aikaa materiaalia tärkeämmiltä asiakkailta ehtiessään.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

jes! tääki pääs listalle. ite oisin laittanu kärkikymppiin jos ois oma lista ;)

oney kirjoitti...

Miksihän biisi kuulostaa korviini hieman yksitoikkoiselta? Eipä siinä: kyllä tätä kertsiä voisi kuunnella vielä pari minuuttia lisää - groove!

guyr kirjoitti...

Off the Wall on yhtenäisin Michaelin levykokonaisuus, ja jok'ikisestä biisistä löytää varmasti monenlaista analysoitavaa, jos osaa etsiä. Burn This Disco Out poikkeaa esim. levyn nimikappaleesta, Don't Stop till You Get Enoughista ja Rock With You'sta selvästi grooveltaan ja soundeiltaan, puhumattakaan sen eroavaisuudesta She's out of My Life -slovarikaunokkiin tai vaikka I Can't Help It -lauluun.

Mulla on kans top10/top20 -kamaa tää biisi. Parempaa groovea saa etsiä ja pitkien etsintöjen jälkeenkin löytää vaan muutaman levyn, joiden groovea voi verrata Wallin rytmikkäimpiin biiseihin.