tiistaina, toukokuuta 06, 2008

45) Get It Together (1973

| Berry Gordy | Hal Davis | Donald Fletcher | Jerry Marcellino | Mel Larson |

Vaikka Michaelin soololevyjen balladilinja puri yhä yleisöön, The Jackson 5 oli kolme vuotta ensihittinsä jälkeen tuuliajolla. Lapsibändi-imagoa oli turha enää soveltaa veljeksiin, joista vanhimmat olivat jo perheenperustajia ja nuorinkin salskeaksi hujahtanut teini. Jonkinlaisia menestyksiä tuli Looking Through the Windowsin tapaisilla viihdevetäisyillä, mutta yhtye kaipasi kipeästi identiteettiä ja oikeaa tapaa aikuistua.

Motown-pomo Berry Gordy tunnisti dilemman ja ryhtyi jopa itse nikkaroimaan biisejä Jacksoneille. Miksikö? Samaan aikaan toisaalla: Jermaine Jackson riiasi hänen Hazel-tytärtään ja järjesti vuoden 1973 lopulla mediamyönteiset megahäät. Tämä oli kätevä, vaikkakin turhan yleiseksi käynyt keino kiivetä levy-yhtiön hierarkiassa – Berry Gordy oli tuolloin paitsi Jermainen appiukko myös Diana Rossin lapsen isä ja Marvin Gayen lanko.

Uusi Jackson 5 lanseerattiin psykedeliasävyisellä ja – vihdoinkin – erittäin tanssittavalla funkraidalla Get It Together, jota vuoropuhelevat kitarat ja bassot, bongot ja torvet piiskaavat eteenpäin. Se muuntelee muutamaa parin lauseen teemaa ilman varsinaista säkeistö/kertosäejakoa, ja groove menee röyhkeästi radioystävällisyyden edelle. Niinpä Get It Together ei vielä ollut paluu korkeimmalle huipulle, vaan varoitus tulevasta.

Tekstissä ojennetaan huonoille teille eksynyttä tyttö(ystävä)ä tylyin sanakääntein: ”Get up off your high horse girl, think what you’re doin’, doin’.” Näihin aikoihin Michael uskalsi jo määrätä itse kuinka laulaa, ja haltuunotto on moitteeton ha!- ja au!-huudahduksineen, vaikka James Brown- ja Sly Stone -vaikutteet paistavatkin läpi. Myös Jermaine ja muut veljet kuulostavat poikkeuksellisen motivoituneilta.

Ei kommentteja: