sunnuntaina, toukokuuta 04, 2008

46) Money (1995

| Michael Jackson |

Meille syötetyistä höperöistä Michael Jackson -uutisista viime aikojen höperöimmät ovat liittyneet rahaan. Yleisradion uutistoimitus innostui taannoin kuvailemaan objektiaan sanoilla ”korviaan myöten veloissa”. Kutkuttaisi kuulla ilmaisun perustelut. Tajutaankohan mediatalossa edes sitä, että tässä pitkien asuntolainojen maassa hyvin suurella osalla sen rahoittajista on enemmän velkaa kuin omaisuutta, kun taas Michael Jacksonilla aivan varmasti ei ole?

Syytä olisi tajuta ainakin se, että tuollaisissa uutisissa hyödynnettyjen tietolähteiden ensisijainen motiivi on tuotteen ja ilmoitustilan myynti eli raha, ja oudot Jackson-jutut tuovat sitä runsaasti. Mikä on toisenlaista ansaintalogiikkaa noudattavan Yleisradion motiivi? Sitä ei paljasta edes Money-kappale, vaikka paljon sanookin. ”Are you infected with the same disease of lust, gluttony and greed? Then watch the ones with the biggest smiles, the idle jabbers... cause they're the backstabbers.”

Jackson lähettää purevat ja myrkylliset terveiset niille, jotka rahan takia pettivät hänen luottamuksensa vuoden 1993 Chandler-skandaalin aikana. Kuten Neverlandin ex-työntekijöille, joiden tabloid-kertomuksissa suuri käsi siirtyi pienten pöksyjen päältä niiden sisään palkkiotarjousten kasvaessa, mutta joiden kaikki kauhut unohtuivat poliisikuulusteluissa. Äänessä on myös hyytävää tyyneyttä hänen todetessaan: ”You want it? Earn it with dignity.” Vaikka Michael Jackson on ansainnut rahaa kummallisillakin keinoilla, niissä kaikissa on kosolti arvokkuutta siihen verrattuna, millaista bisnestä muut pyörittävät hänen nimellään.

Jackson kolkuttelee juudasten omaatuntoa jännällä tuplaiskubiitillä ja kuiskauksensekaisella rappauksella, joita vähitellen höystetään soinnillisilla elementeillä. Chic-legenda Nile Rodgers vierailee vähäeleisenä kitaristina, ja kertosäkeisiin kaulitaan kuohkeita stemmasedimenttejä hiukan This Time Aroundin tapaan. Biisin viimeinen minuutti on häkellyttävän upeaa ihmisäänen variaatioiden kudelmaa, vaikka melodinen anti ei olekaan kummoinen.

Ei kommentteja: