torstaina, toukokuuta 08, 2008

44) Remember the Time (1991

| Michael Jackson | Teddy Riley | Bernard Belle |

Vaikka moni tekohengittää innokkaasti myyttiä Michael Jacksonin ja mustan Amerikan katkenneista väleistä, nuo välit ovat jopa hämmästyttävän läheiset. Toki jotkut hairahtuvat mukaan rodunhylkäämishypetykseen, mutta toiset ymmärtävät, että mustuus on jotain muuta kuin ihonväri. Harva valkoinen tulee ajatelleeksi, kuinka merkittävä oli esimerkiksi Remember the Timen video, jossa kerrankin kuvattiin mustia kuninkaallisina. Jet-lehden 2/92 kansiteksti kuului: ”Remember the time when Blacks were Kings and Queens”.

Sinänsä tuo video on vain yksi kuvitusvaihtoehto universaalille nuoruudenrakkauden muistelulle eikä kaikilta osin ihan toimivakaan: faarao Ramseksen ja kuningatar Nefertitin Egyptissä tuskin soiteltiin läpiyön puheluita. Simppeli teksti kuitenkin tukee biisin rakennetta, jossa Jackson uppoaa muistoihinsa yhä intensiivisemmin ja lopulta vain toistelee epäsäännöllisellä rytmillä ”Do you? Do you? Do you?”

Tuottaja Teddy Riley tunnettiin urbaania kone-r&b:tä ja hip hopia yhdistelevän new jack swingin eli swingbeatin edelläkävijänä, ja aina hupaisa Wikipedia nimittää Dangerousia maailman myydyimmäksi new jack swing -albumiksi, mikä on pikemminkin solvaus kuin tunnustus. Yhtenä levyn harvoista raidoista Remember the Timea voi jyrkkine iskuineen kuvailla swingbeat-vaikutteiseksi, mutta siinä on aivan toisenlaista kypsyyttä, sulavuutta ja suvereeniutta kuin tuon ajan pintamusassa, ja toisin kuin suurin osa tuon ajan pintamusasta se soi edelleen tiiviisti USA:n r&b-radioasemilla.

5 kommenttia:

oney kirjoitti...

Mielettömän täräyttävä kappale kyllä - trtrtrtrt!

Musiikkivideossa silmääni on aina pistänyt muka suudelma -kohta, eh. Mietityttää, miksi se on jätetty lopulliseen videoon.

Jaakko kirjoitti...

tämä on pyhäinhäväistys!!! Remember The Time sijajalla 44!!! tämä biisi on kaikkien aikojen paras biisi ja tässä biisissä Michaelin talentti nousee uudelle tasolle...joten menen vetämään ranteet auki lusikalla:)
...koska en voi käsittää tätä!

J

Anonyymi kirjoitti...

Kaikki hienot biisit esitellään alkuunsa tai keskivaiheilla, jotta heikommat rallit saisivat Top-10 paikan.

No ei vais! Kyllä moni valinta on minuakin ihmetyttänyt, mutta esim. Billie Jean ja Smooth Criminal ovat vielä esittelemättä, toivottavasti niille sentään saadaan asianmukaiset sijoitukset.

Toivotaan!

Timo kirjoitti...

Olen pahoillani, jos joku on oikeasti hädissään siitä, että listalla loppuvat hyvät biisit kesken. Sehän olisi hassua. Hyviä biisejä on jäljellä tietysti juuri oikea määrä eli nelkyt... eiku... mihin mä nyt ne merkitsin... eiks niitä prr... öö, palaan asiaan.

hyut kirjoitti...

No eivät hyvät biisit tietysti lopu kesken, mutta ne on järjestetty varsin kummallisesti. Kiistatonta Top-5 kamaa selvästi ennen Top-50:ntä? Dirty Diana sijalla 47? Hmmmm...

Vähemmän tunnettujen huippukappaleiden huomionarvon nostattaminen on toki hyvä asia, mutta kyllä klassikot ovat ansainneet statuksensa, useimmiten. Ja Michaelin tuotannosta on tällä listalla jätetty monet niistä hienoimmista klassikoista melkein häntäsijoille!