perjantaina, toukokuuta 02, 2008

47) Dirty Diana (1987

| Michael Jackson |

Beat Itin menestyksen jälkeen kiusaus oli suuri ohittaa Michael Jacksonin myöhemmät rockhitit pelkkänä markkinalaskelmointina. Näin jäi huomaamatta, kuinka paljon ne poikkesivat sekä toisistaan että vallinneista trendeistä. Esimerkiksi Dirty Dianaa nyt kuunnellessa ei uskoisi, että se ilmestyi keskelle tukkametallin hirmuvaltaa. Tosin sen kitaravierailija Steve Stevenskään ei ollut tukkahevari, vaan punkkarista MTV-karikatyyriksi sukeutuneen Billy Idolin keppikamu.

Dirty Diana on verkkainen, teatraalisuudestaan huolimatta hyvin eroottinen kappale, jonka musiikilliset elementit ovat ilmavassa tasapainossa: niukka rummutus, yleisöpauhu, sellovinjetit ja kitarakuviot, joista vain loppupuolen soolo on Stevensin soittama. Jackson kanavoi onnistuneesti lauluunsa sen pelonsekaisen kiiman, jota Diana pyrkii hänessä herättämään.

Viekkaan ja häikäilemättömän bändärin ristiminen Dianaksi herätti tietysti spekulointeja, ja prinsessa Dianan tullessa katsomaan Bad-kiertueen Wembleyn konserttia Jackson uskalsi ottaa biisin settiin vasta kuultuaan, että se on kruunupään lempikappale. Diana Ross hyödynsi kohua ottamalla sen oman kiertueensa sisääntulomusiikiksi. Eiköhän Dianaan päädytty yksinkertaisesti siksi, että se kuulosti hyvältä – mikä muukaan kolmitavuinen naisennimi siihen olisi istunut? Dirty Dorothy?

Vaikka Jackson yleensä rytmittää lyriikkansa taitavasti osaksi musiikin sykettä, tässä tarinan loppuhuipentuma kärsii siitä, että kolmessa peräkkäisessä säkeessä sanojen luonnollinen painotus jyrätään: ”Sayin’ ba-BY I’m alright, I said but UN-lock the door, because I FOR-got the key.” Täällä rytmitajuttomien tekstittäjien ja oudosti painottavien juontajien maassa tuo ei tietenkään kuulosta kauhean tukalalta, mutta tyylirikko mikä tyylirikko.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Dirty Diana, P.Y.T, Off the Wall, Bad, Beat It - kaikki vähintään top20-tasoa, mutta kaikki esitellään reilusti ennen top40:ntä. Mitäköhän siellä Top10:ssä sitten on? Invincible? Money? Dangerous? Jotain Jackson 5 -ajan täytebiisejä? No, on sekin kai sinänsä ihan "hauskaa" laittaa parhaat biisit huonoille sijoille, ja huonot biisit parhaille. Kai siinä joku tarkoitus on takana...

Timo kirjoitti...

Kiitos kommentista. Koska en aio paljastaa ainoatakaan sijaa etukäteen, en voi kertoa, kuinka tarkasti ansiokas veikkauksesi pitää paikkansa. Mutta 47 ei ole huono sija!

Pidän ennen kärkikymppiä jonkinmittaisen kesätauon, ja siinä vaiheessa harkitsin luettelevani joitakin biisejä, jotka eivät ole ollenkaan mukana top sadassa. Lieneekö sekään kovin järkevää? Mitä mieltä ovat lukijat?

rose red kirjoitti...

Odotin jo että Dirty Diana olis päässyt paremmalle sijalle, mut no can do. Odotan innolla mitä seuraavilla sijoilla on.

Piia kirjoitti...

Luen mielelläni luetteloa muista kuin top100:n biiseistä, että kyllä täältä ainakin yksi lukija löytyy! :)

FiRe kirjoitti...

Kiitos, kaikki luetaan, joten anna tulla vaan. Itse olen palannut kuuntelemaan Jacksonin tuotantoa muutaman vuoden jälkeen ja täytyy todeta, että monta helmeä sieltä löytyy.

Vielä kerran kiitos erittäin asiantuntevasta blogista. Tätä on ilo lukea!

oney kirjoitti...

Ei jei! Top 100:stä pois jääneet biisit mieluummin vaikka sitten syyskuussa: plz :)

Timo kirjoitti...

Ei niitä poisjääneitä kannata jälkikäteen julkistaa, kun ne tiedetään siinä vaiheessa muutenkin. Mutta en mä ihan tosissani tuon aikeen kanssa ollutkaan. Se on kyllä totta, että ennen top teniä tulee kesätauko.