lauantaina, toukokuuta 24, 2008

36) Everybody (1980

| Michael Jackson | Tito Jackson | Mike McKinney |

Osittain päällekkäin tehdyillä albumeilla Off the Wall ja Triumph on soolo- ja bändistatusten lisäksi selvä linjallinen ero. Triumph on mahtipontisempi, sanomallisempi ja kenties ristiriitaisesti enemmän tuonaikaisen Michaelin näköinen. Yksi esitys tosin tuntuu lipsahtaneen väärään kokonaisuuteen: Triumphin neljäs raita Everybody myötäilee Off the Wallilla huippuunsa hiottua tanssieskapismia iskulauseineen kaikkineen: ”Everybody, get down on the floor.”

Siinä on kuitenkin surullisempi pohjavire – tanssi ei pelkästään irrota arjesta, vaan tuo lohtua ja voimaa. Erityisen vetoava on kertosäkeeseen johdattava falsettiluikautus ”Heyyy, I’ve done my time and I have paid the price”. Biisissä on toinenkin kuningaskoukku, introna ja kertsien päätteeksi kajahtava neljän majesteettisen törähdyksen torvikuvio. Vaikka Michaelin sävellyskumppaneina on kitaristi ja basisti, kummankaan instrumentti ei pääse hallitsevaan asemaan.

Everybody tarjoaa konkreettisen mahdollisuuden vertailla kahden eri tiimin tuotantojälkeä, koska vain laulaja, puhaltimet ja koskettimet ovat samoja kuin Off the Wallilla. Soundillisesti tosin ei olla samalla viivalla: Triumphista suollettiin cd-painos alkuaikojen liukuhihnamentaliteetilla eikä sitä ole koskaan remasteroitu, joten äänen kirkkaudessa ja dynamiikassa on toivomisen varaa. Michaelin lauluosuus on hiukan varautunut ja Quincy Jones luultavasti olisi lietsonut siihen lisää latausta, mutta albumilta löytyy myös taatusti riittävän latautuneita vetäisyjä – tämä tehtiin nyt näin.

Ei kommentteja: